4 SIMPELE INSTELLINGEN OM FACEBOOK ADVERTENTIES TE OPTIMALISEREN

4 SIMPELE INSTELLINGEN OM FACEBOOK ADVERTENTIES TE OPTIMALISEREN

 

Facebook en Instagram advertenties zijn bijna niet meer weg te denken uit jouw social media strategie in 2020. Het is daarbij belangrijk om jouw campagnes goed te analyseren en optimaliseren op basis van jouw doelstelling. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want voor veel ondernemers en webshopeigenaren is de Facebook adsmanager al gecompliceerd genoeg. Toch zijn er een aantal kleine simpele trucjes die jouw Facebook advertenties naar een hoger niveau tillen. Zelfs de meest logische instellingen worden nog vaak overgeslagen met als gevolg dat je niet het maximale uit het budget haalt. Met deze vier simpele advertentieset instellingen optimaliseer je jouw Facebook en Instagram advertenties in een paar klikken!

Facebook en Instagram advertenties optimaliseren voor het algoritme

Facebook heeft een waslijst aan regels waar je je aan moet houden bij het opmaken van advertenties voor Facebook en Instagram. Denk aan regels voor gevoelige inhoud, advertentieformaten en advertentiemiddelen. Maar er zijn ook een aantal ongeschreven regels die er voor zorgen dat jouw advertentie beter of juist minder goed wordt opgenomen in het algoritme. Deze regels zijn na te leven door een paar simpele instellingen door te voeren in jouw Facebook of Instagram advertenties. Doordat een campagne beter is doordacht en geoptimaliseerd met de juiste instellingen, geeft Facebook jouw advertenties voorrang in het algoritme. Dat betekent meer resultaat voor minder geld.

Facebook-advertenties-optimaliseren-feed

 

Instelling 1: optimalisatie van campagnebudget

Deze instelling is een van de eerste vage moet-ik-deze-nu-wel-of-niet-aanvinken-opties die je krijgt bij het aanmaken van jouw campagne. Het antwoord daarop is simpel. Heb je maar één adset? Dan maakt het niet uit. Bij het aanvinken van optimalisatie van campagnebudget wordt het budget namelijk op campagneniveau verspreid over de adsets. Bij één adset gaat dus het volledige budget naar die adset. Als je meerdere adsets hebt, kan het interessant zijn om optimalisatie van campagnebudget aan te vinken. Wil je graag dat alle adsets evenveel budget krijgen of het budget handmatig verdelen over de adsets? Dan kun je het budget het beste per adset invoeren.

Maar je kunt ook verschillende adsets aanmaken, omdat je bijvoorbeeld doelgroepen wilt testen. Het maakt daarbij niet uit welke adset/doelgroep het beste werkt, als er maar resultaat geboekt wordt. In zo’n geval kies je voor optimalisatie van campagnebudget. Doordat Facebook het budget zelf mag uitsmeren over de advertentiesets, geef je het platform de mogelijkheid om te testen en uiteindelijk de best presterende set het meeste budget te geven.

Facebook-advertenties-optimaliseren-budget

 

Instelling 2: looptijd

Het liefst willen we de meeste resultaten in een zo kort mogelijke tijd. Facebook en Instagram advertenties zijn hiervoor een perfect middel. Maar houd er wel rekening mee dat een Facebook advertentie eerst door een leerfase gaat. In deze leerfase is Facebook aan het testen hoe, waar, wanneer en aan wie precies de advertentie het beste getoond kan worden. Deze leerfase duurt meestal een paar dagen. Een campagne van een week heeft dus slechts een paar dagen over na de leerfase waarin de advertentie echt goed in het algoritme is opgenomen. Door de looptijd te verlengen, geef je Facebook langer de tijd om de advertentie te laten zien na de leerfase. Want pas na de leerfase boek je de meeste resultaten.

Facebook-advertenties-optimaliseren-looptijd

 

Instelling 3: taal

Bij de doelgroeptargeting heb je waarschijnlijk goed nagedacht over de demografische gegevens van de doelgroep. Zo target je bijvoorbeeld alle mannen onder de 40 jaar in de omgeving van Breda met interesses in sneakers en online winkelen. Een simpele, maar belangrijke instelling is dat je daarbij ook een taal toevoegt. Je zult zien dat de potentiële doelgroep afneemt, omdat er ook mensen in Breda wonen die geen Nederlands spreken. Zo bespaar je jezelf de moeite en het geld om hen een Nederlandstalige advertentie te tonen. Daarnaast ziet Facebook dat je de campagne beter hebt doordacht door een specifieke targeting. Dit levert een voorsprong op in het algoritme.

Facebook-advertenties-optimaliseren-taal

 

Instelling 4: handmatige plaatsingen

De ene advertentie past perfect in de Facebook of Instagram feed en de andere scoort beter in de stories of bij plaatsingen in het Audience Network. Welke plaatsing ook het meest geschikt is voor jouw advertentie, zorg dat je deze plaatsing handmatig aanvinkt. Sommige publicaties zijn prima geschikt voor meerdere plaatsingen tegelijk, maar eigenlijk nooit voor alle plaatsingen. Als je kiest voor automatische plaatsingen zal Facebook jouw advertentie enkel publiceren op plaatsingen waar het mogelijk is. Dus ook op de plaatsen waar het wel mogelijk is, maar niet optimaal is. Hierdoor levert jouw advertentie op die plaatsen mogelijk niet het gewenste resultaat op. Kies daarom voor handmatige plaatsingen. De doelgroep kan hierdoor afnemen, maar de te verwachten resultaten zien er in de meeste gevallen beter uit. Speel dus een beetje met de instellingen van de plaatsingen en optimaliseer jouw advertentie per plaatsing. Zo komt jouw advertentie het beste tot zijn recht.

Facebook-advertenties-optimaliseren-plaatsing

bron: dutchcowboys.nl